Primii paşi în OpenSolaris

Ştiu ştiu, n-am mai scris de ceva vreme. Nu ştiu de ce, poate din lipsă de timp, lipsă de inspiratie … cred că totuşi lispa de timp este principalul motiv.

Recent, lucrând la un proiect ce ar vrea să fie un sistem de fişiere distribuit şi fiind nevoit să fac nişte teste, am fost nevoit să folosesc mai multe sisteme de operare. Toate însă avea ceva în comun, erau diverse variaţiuni de Linux. Navingând de colo colo pe Internet, mi-a venit o idee interesantă.

Solaris … gratuit

Se pare ca Sun Microsystems[3], creatorii sistemului Solaris[2], au hotărât să îl împartă lumii pe gratis … în scopuri educaţionale desigur. Nu numai că au hotărât să distribuie fără bani, au mai şi făcut o distribuţie de Solaris numită OpenSolaris[1] ce seamănă izbitor de mult cu un sistem Linux Live[17]. Adică, la pronire arată ca un live cd, seamănă foarte bine cu Ubuntu[4] şi se instalează exact la fel … în fine, durează puţin mai mult.

OpenSolaris

Linux … sau nu chiar

Primul lucru pe care l-am observat este că pornirea (de pe hard disk, după instalare) durează excesiv de mult. Cred că a stat câteva minute (m-am prins după aceea de ce, trebuia modificat ceva în opţiunile de pronire). Odată pornit, am fost uimit să văd că foloseşte GNOME. Interesant, de când se bazează Sun pe programe GNU[5]? M-am prins însă foarte repede că este o versiune modificată bine de către Sun. Deşi comenzile par să fie cam aceleaşi (mă refer aici la meniuri), la o privire mai atentă lucrurile nu stau chiar aşa.

În ceea ce priveşte terminalul, treaba se schimbă complet. OpenSolaris nu are console (nici nu vă gândiţi că ar merge ALT+F1, ALT+2 etc.). Comenzile, deşi au numele la fel ca în Linux (că doar Linux e clonă de UNIX, nu?), nu merg la fel. O să aveţi surpriza să vedeţi că o grămadă de comenzi nu fac ce sunteţi obişnuiţi că ar trebui să facă. De exemplu, ifconfig dă eraore. Vrea neapărat parametrii.

Bineînţeles, după bunul obieci al noilor distribuţii de Linux, mc[9] nu era instalat. Dar, partea bună, se poate instala şi vine ăntr-un pachet al Sun Microsystems.

Când vine vorba de reţea, lucrurile se complică. Interfeţele de reţea sunt numite complet diferit. Nu există termenul de eth. Nici route nu merge la fel. Într-un cunânt, se vede că avem de a face cu UNIX.

Multimedia

La capitoul multimedia, OpenSolaris nu străluceşte deloc. Singurul program preinstalat este Totem, care ştim toţi că este cam inutil. Primul lucru pe care l-am încercat este să caut nişte pachete cu XMMS[7] şi MPlayer[6]. Partea bună este că exită un manager de pachete, deci ar trebui sp fie simplu. Simplu simplu … dacă ar exista pachetele. Am căutat pe Internet, am găsit că ar exista nişte pachete făcute de Blastwave[8]. Din păcate, acestea nu se instalează. Sinura soluţie a fost compilarea surselor de pe site-urile orginale.

Compilare … uşor de zis, greu de făcut. Mi-a luat o zi întreagă, este foarte ciudat ce face OpenSolaris. Programele de compilare de la Sun merg altfel, adică nu sunt compatibile cu cele ale GNU. A trebuit să iau pachetele GNU pentru OpenSolaris, să le instalez (noroc că le pune într-un director special, /usr/gnu), că altfel nu ştiu cum le instalam.

Dacă sunteţi interesaţi de cum am compilat, puteţi citi acest articol.

Ferestre în OpenSolaris

NTFS şi Windows

Se pare că OpenSolaris nu are incă suport pentru NTFS[14]. Cel puţin nu din fabrică. Am incercat să compilez FUSE pentru Solaris … şi într-un final (nici eu nu ştiu cum de) a mers. NU încercaţi să faceţi prostia mea, anume să încercaţi să compilaţi FUSE pentru Linux. Nu merge (evident, doar e alt kernel).

Există un proiect al Sun pentru portarea FUSE4BSD[12] pe Solaris. E încă la starea de proiect netestat prea bine …

ntfs-3g[13] însă se compilează destul de uşor. Nu este foarte util fără FUSE.

Detalii tehnice

Citind nişte documentaţie despre OpenSolaris am dedus că foloseşte nişte tehnologii interesante. Sitemul de fişiere folosit este noul ZFS[15], sistem nou creat de Sun folosind tehnologii şi concepte noi. De asmenea, OpenSolaris are un fel de maşini virtuale integrate. Poate simula zone de Solaris sau  zone de Linux. Este foarte interesant, trebuie însă să mă mai documentez.

Cursuri gratuite

Totuşi sistemul a fost destul de intrigant, aşa că m-am hotărât să citesc nişte documentaţie. Partea bună este că Sun oferă cursuri gratuite. Intrând pe pagina lor de Internet, am aflat că exită un proiect de cursuri online gratuite oferite de către Sun studenţilor, numit Sun Academic Initiative[16]. Înscrierea se face pe pagina lor de Internet, trebuie doar depusă o cerere şi aşteptată o confirmare.

Concluzie

Trebuie să recunosc că am fost plăcut impresionat. Este foarte interesant să rulezi un sistem UNIX real. Seamănă puţin cu Linux, la prima vedere pare mult mai complicat, însă pe măsură ce citiţi şi nîncercaţi puţin, o să realizaţi ce puternic este.

Să nu uit, NU încercaţi FUSE (şi respectiv ntfs-3g pe OpenSolaris), sistemul îngheaţă repede şi se resetează.

Legături Utile

 1. OpenSolaris, www.opensolaris.com
 2. Solaris, www.solaris.com
 3. Sun Microsystems, www.sun.com
 4. Ubuntu, www.ubuntu.com
 5. The GNU Operating System, www.gnu.org
 6. MPlayer, www.mplayerhq.hu
 7. XMMS, www.xmms.org
 8. Blastwave, www.blastwave.org
 9. Midnight Commander, www.midnight-commander.org
 10. FUSE, fuse.sourceforge.net
 11. FUSE on Solaris, http://opensolaris.org/os/project/fuse/
 12. FUSE4BSD, http://fuse4bsd.creo.hu/
 13. NTFS-3G, www.ntfs-3g.org
 14. New Technology File System, http://en.wikipedia.org/wiki/NTFS
 15. ZFS, http://en.wikipedia.org/wiki/ZFS
 16. Sun Academic Initiative, https://sailearningconnection.skillport.com/
 17. Linux Live for CD & USB, www.linux-live.org
Reclame

3 răspunsuri to “Primii paşi în OpenSolaris”

 1. Gabriel Radic Says:

  Super articol Alexandru, interesant si util.

  Ma mira totusi ca FUSE inca nu e portat, pacat.

 2. Alexandru Says:

  E portat partial, adica se poate compila cu cateva setari. Trebuie instalate niste pachete, dar merge. Ei zic ca au portat functiile de baza, dar ca mai este de lucru. Evident, atrag atentia sa nu se foloseasca in productie.

  Din cate am observat eu montand niste partitii NTFS (cu ntfs-3g), merge ok, le citeste si le scrie bine, insa la trafic mai mare, sistemul ingheata si se reseteaza. Sper sa rezolve problemele cat mai repede, pentru ca altfel nu vad cum s-ar putea citi si scrie partitiile NTFS.

  La prima pornire nu intelegeam de ce nu imi vmonteaza automat partitiole de windows. Cand am vazut ca nu are FUSE m-am prins de ce.

 3. Costin Says:

  Sa nu uitam totusi ca sistemele de operare UNIX nu sunt tocmai pentru a fi folosite de catre utilizatori obisnuiti cum este Ubuntu, MAC OS sau Windows.

  Gabriel a zis: Ma mira totusi ca FUSE inca nu e portat, pacat.

  Intrebarea mea este: de ce??

  Sun Microsystems a facut ca sistemul de operare sa poata fi folosit fara a plati vreun ban, de ce ar investi in crearea sau portarea pachetelor pentru OpenSolaris?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: